Osmáci pekli z cukrové řepy i zkoumali obsah cukru ve výluhu.
Na Wikipedii se každý může dočíst:
„Při výrobě cukru se sklizená řepa nejprve pere a zbavuje nečistot, řeže na úzké proužky („řízky“) a ukládá do difuzérů, kde se z ní cukr vyluhuje vodou při různém výběru. Vyluhované řízky se užívají pro krmné a nově i potravinářské účely. Ze získané cukerné šťávy je po odpaření vody získáván surový (hnědý) cukr."
A protože nám Tobiáš z 8.A tři bulvy cukrové řepy donesl, rozhodli jsme se vyzkoušet dvě věci:
1. Využít cukrovou řepu pro potravinářské účely – upéci jablečno-cukrovořepný závin
2. Ve výluhu cukrové řepy dokázat při laboratorní práci přítomnost sacharidů
Obojí se osmákům podařilo na jedničku.